newlisp wiki setup / error

Q&A's, tips, howto's
Post Reply
newland
Posts: 8
Joined: Thu Sep 11, 2014 9:30 am

newlisp wiki setup / error

Post by newland »

Hi,

I'm trying to use the newlisp wiki on localhost, started with the following command line:

./newlisp -http -d 8080 -w $PWD/

It works for some pages and page creation, but i run into problems with string functions used in the index.cgi script.

For example, if i try to view
or http://localhost:8080/index.cgi?files

I get the following error
ERR: list or string expected in function find : nil called from user defined function get-flags called from user defined function files-table

There are also similar errors, e.g. ERR: list or string expected in function replace : nil .

So I suspect it has to do with string functions. Help would be greatly appreciated.

thanks,

newland

ralph.ronnquist
Posts: 216
Joined: Mon Jun 02, 2014 1:40 am
Location: Melbourne, Australia

Re: newlisp wiki setup / error

Post by ralph.ronnquist »

I might well be far off the mark, but perhaps this is due to that the 'get-pages' function seemingly implements the assumption that a directory listing always starts with "." and "..", rather than filtering them explicitly, as is done with ".htaccess" and "setup.lsp".

Perhaps sometimes the "." and ".." entries are elsewhere in the "directory" list, which here would lead to the attempt to read a directory entry as if it was a content file, yielding nil and the eventual consequence of the "find" function aborting.

Thus, I'd suggest you try changing "get-pages", replacing the brute force "slice" with "replace" clauses for "." and "..", and see how that goes.

Lutz
Posts: 5279
Joined: Thu Sep 26, 2002 4:45 pm
Location: Pasadena, California
Contact:

Re: newlisp wiki setup / error

Post by Lutz »

Seems to be a permissions or other error when trying to read one of the files.

Probably read-file called from get-content called from get-flags fails nil and then get-content returns nil on which the find command fails in get-flags.

newland
Posts: 8
Joined: Thu Sep 11, 2014 9:30 am

Re: newlisp wiki setup / error

Post by newland »

Hi Lutz and Ralph,

thanks for the suggestions. I tried the wiki also on a server with apache, next to my local setup. I still get the same errors. The strange thing is, when I request most pages, it works, e.g.
http://localhost:8080/index.cgi?page=Changes

But when I request the page http://localhost:8080/index.cgi?page=Ho ... d_Features

I get:

ERR: list or string expected in function replace : nil called from user defined function search-content-table called from user defined function display-page

The errors come when using the wiki out of the archive unmodified. I checked, but all pages have the same permissions. I'm somewhat lost at what to try to solve the problem. Maybe it helps, I'm using
newLISP v.10.6.0 64-bit on Linux IPv4/6 UTF-8 libffi

thanks,

newland

newland
Posts: 8
Joined: Thu Sep 11, 2014 9:30 am

Re: newlisp wiki setup / error

Post by newland »

Hi,

as a followup to my previous post, I also tried with newlisp 10.5 and 10.4. Strangely they work better, as they allow to use the links at the bottom:

Files | Index | Changes | References

These links don't work in my setup in 10.6

But still I can't visit http://localhost:8080/index.cgi?page=Ho ... d_Features without getting an error in all versions of newlisp.

What version of newlisp is running newlisp.org?

thanks,
newland

ralph.ronnquist
Posts: 216
Joined: Mon Jun 02, 2014 1:40 am
Location: Melbourne, Australia

Re: newlisp wiki setup / error

Post by ralph.ronnquist »

I get the same problem from a fresh untar and install, and tracked it down to in fact be, that the pages directory listing indeed presents "." and ".." in the middle of the list, and not as the two first elements.

Code: Select all

% newlisp -e '(directory "wiki/pages/" )' 
("Home" "._FeatureComments" "Copyright_Text" "Contacts" "setup.lsp" "News" "._How_To_Edit_Text"  "._setup.lsp" "Default_Style" "._Bottom_Bar" "FeatureComments" "._Home" "Wiki_Link"  "._Changes" "How_To_Customize" "._Wiki_Link" "." "._How_To_Customize" "._News" "How_To_Edit_Text"  "Bottom_Bar" ".." "._Default_Style" ".htaccess" "._Contacts" "._Title_Text" "Browser_Title"  "Title_Text" "How_To_Use_Advanced_Features" "Changes" "._Browser_Title" "._.htaccess"  "._Copyright_Text" "._How_To_Use_Advanced_Features")
Changing get-pages (in index.cgi) to be as follows makes it work:

Code: Select all

(define (get-pages , files)
    (set 'files (directory "pages/"))
    (replace "." files)
    (replace ".." files)
    (replace ".htaccess" files)
    (replace "setup.lsp" files))
The same directory list assumption is used in two other places, in the functions "refcount" and "get-backup", which presuambly need similar corrections.

Lutz
Posts: 5279
Joined: Thu Sep 26, 2002 4:45 pm
Location: Pasadena, California
Contact:

Re: newlisp wiki setup / error

Post by Lutz »

Thanks Ralph for analyzing this bug. Files starting with a "." dot in there name are now reliably filtered out, where needed:

http://www.newlisp.org/downloads/newlisp-wiki-4.7.tgz

newland
Posts: 8
Joined: Thu Sep 11, 2014 9:30 am

Re: newlisp wiki setup / error

Post by newland »

Hi Lutz,

thanks very much! The wiki now works. I'm experimenting to see how it exactly works.

newland

Post Reply